Výzkum: Se sexuálním obtěžováním má zkušenost polovina žen v EU

Placeholder

Výzkum: Se sexuálním obtěžováním má zkušenost polovina žen v EU

14. 11. 2017

Každá devátá žena v Evropské unii zažila nějaké sexuální násilí. Se sexuálním obtěžováním má zkušenost 55 procent žen. Pět procent se stalo obětí znásilnění. Ukázal to výzkum ve všech členských zemích včetně Británie, do něhož se zapojilo 42 tisíc žen mezi 15 a 74 lety. Výsledky v Praze na konferenci o sbírání dat a výzkumu domácího násilí představila Ursula Tillová-Tentschertová z Agentury EU pro základní práva (FRA).

Autor ire pro Českou televizi, 14.11. 2017

„Každá třetí žena zažila fyzické či sexuální násilí. Osm procent žen s ním mělo zkušenost v posledních 12 měsících. To znamená 13 milionů žen v EU,“ uvedla Tillová-Tentschertová.

Podotkla, že skutečné počty jsou mnohem vyšší než počty nahlášených případů. Většina žen se totiž na policii neobrátí a nevyhledá ani jinou pomoc. „Týká se to zejména sexuálního násilí, které je stále tabuizováno a stigmatizováno,“ dodala expertka z FRA.

Týrání či nátlak od partnera přiznala skoro polovina dotázaných Češek

Podle výsledků celoevropského průzkumu v Česku násilí zažilo 32 procent žen. Se sexuálním násilím od partnera mělo zkušenost sedm procent Češek, od cizího člověka pak čtyři procenta. Partnerův psychický nátlak či týrání znalo 47 procent dotázaných.

„Česko jeví znaky velké tolerance k sexismu i násilí vůči ženám a také vůči dětem. Oběti nevědí, kam se mají obrátit o pomoc. Stále není dostatečná síť služeb, chybí osvěta,“ uvedla ředitelka České ženské lobby (ČŽL) Hana Stelzerová.

Podle ní se český přístup odrazil i v nedávné kampani proti sexuálnímu obtěžování #MeTooneboli I já, kterou provázely zlehčující a nenávistné komentáře. Stelzerová podotkla, že v Česku je rozšířený názor, že si ženy za útoky mohou samy, protože se chovaly nevhodně.

„Násilí je vždy nepřijatelné a může za ně ten, kdo ho páchá,“ zdůraznila šéfka ČŽL. Lobby sdružuje tři desítky organizací na pomoc rodinám, ženám či dětem. 

Podobný průzkum před dvěma lety provedla i Univerzita Karlova

Podle náměstkyně ministra pro lidská práva Martiny Štěpánkové evropská zjištění potvrzuje i český výzkum Univerzity Karlovy z roku 2015, podle něhož násilí zažilo 36 procent žen v Česku.

„Domácí násilí představuje závažný problém s řadou negativních dopadů na individuální i celospolečenské úrovni. Je to velmi vážné porušení lidských práv. V situaci, kdy se ve velké míře stávají obětí ženy, nemůžeme hovořit o genderové rovnosti a spravedlivé společnosti,“ řekla náměstkyně.

K potírání násilí na ženách má přispět Istanbulská úmluva, která vznikla v roce 2011. Česko ji podepsalo loni v květnu. Nyní se chystá ratifikace. Náměstkyně Štěpánková věří, že se proces podaří v příštím roce dokončit. Jeden z článků úmluvy se týká i sbírání údajů o situaci. Data pak slouží jako podklad při přípravě opatření na pomoc obětem i k prevenci.

Evropský statistický úřad Eurostat nyní připravuje další výzkum o násilí na ženách. Zatím se spustila pilotní fáze.