Česká ženská lobby vyjadřuje solidaritu polským ženám

Placeholder

Česká ženská lobby vyjadřuje solidaritu polským ženám

18. 3. 2018

V pondělí 19.3. zpracuje polský parlament na žádost polských biskupů návrh zákona o zákazu potratů v Polsku. To znamená, že 90 % doposud možných potratů bude nelegálních.

Již nyní má Polsko jeden z nejpřísnějších potratových zákonů v EU. Ženy zde mohou legálně přerušit těhotenství pouze v případech ohrožení života matky, vážného poškození plodu nebo pokud žena otěhotněla v důsledku trestného činu, jako je znásilnění. Polský parlament tento týden projednává nový návrh zákona nazvaný "Stop potratům". Pokud navrhovaný zákon vejde v platnost, potraty v Polsku budou téměř zcela nelegální a již nebude možné jít na potrat ani v případě závažného poškození plodu, kdy dítě nemá šanci na přežití.

Zamezovat ženám v přístupu k bezpečným legálním potratům je porušováním řady lidských práv zakotvených v mezinárodním právu. Jsou jimi právo na život, zdraví a zdravotní péči, právo na rovnost a nediskriminaci, právo na soukromí a další.

Sdílejte informace společně s vaší fotografií a hashtagy #SolidarityWithPolishWomen #StopTheBan a vyjádřete tak solidaritu ženám v Polsku, jejichž práva jsou ohrožena.

Otevřený dopis na podporu žen v Polsku naleznete zde.